lördag 18 december 2010

Lottas saffransskorpor

Någon gång på 90-talet fick jag en burk med skorpor av ett par vänner.
Jag har aldrig varit mycket för skorpor, så burken blev stående ett bra tag...tills jag blev förkyld och blev sängliggande hemma och ynkade mig själv.
Då öppnade jag äntligen burken, och jag vet inte hur snabbt skorporna gick åt, men undan gick det.
Sen var jag bara tvungen att be om receptet på de här urgoda små spödskorporna. Jag fick en fotostat, och receptet heter Lottas skorpor. Jag bakar dem varje jul.
Vem du än är Lotta - så tack!

Lottas saffransskorpor
ca 55 st

100 g smör
2 pkt saffran à 0.5 g
50 g grovhackad mandel
2 ägg
1,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl russin


• Sätt ugnen på 200°
• Smält smöret. Stöt saffran i mortel med litet socker. Rör ner det i smöret och låt svalna.
• Grovhacka mandeln. Vispa ägg och socker till en pösig smet. Tillsätt mandeln och smörblandningen till äggsmeten.
• Blanda vetemjöl, bakpulver och russin. Rör ner mjölblandningen i smeten till en lös deg.
• Rulla ut degen till tre längder, ungefär lika långa som plåten. Lägg dem på bakplåtspapper, och platta till dem något.
Grädda i mitten av ugnen i c:a 10 minuter.
• Skär längderna i små sneda bitar. Lägg dem på ena sidan och rosta med snittytan upp i c:a 175° i 5 minuter. Vänd dem och rosta ytterligare i 5 min.
• Stäng av ugnen. Låt skorporna torka ytterligare i eftervärmen med ugnsluckan på glänt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar